Το ξενοδοχείο Studio Merses βρίσκεται στο Παλιό Μικρό Χωριό, μόλις 15 km από το Καρπενήσι, στον δρόμο προς Προυσό - Λαμπίρι - Αγρίνιο, 3 km από την διασταύρωση του Μεγάλου Χωριού.
Η παλαιότερη γραπτή πηγή που μαρτυρεί την ύπαρξη του Μικρού Χωριού ανάγεται στα 1453-54 και προέρχεται από ένα τουρκικό φορολογικό κατάλογο, καθώς το χωριό μετά από αυτή την ημερομηνία έστελνε ξενιτεμένους στην Κωνσταντινούπολη. Οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν χτίστες της πέτρας.
Η συμβολή του Μικρού Χωριού στην επανάσταση του 1821 καθώς και στην Αντίσταση υπήρξε καθοριστική και η συμμετοχή των κατοίκων του καθολική.
Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο πάνω από 900 μέτρα μέσα σε μια κατάφυτη ορεινή φύση.
Κάθε επισκέπτης θαυμάζει τη λιμνούλα που σχηματίζεται στην είσοδο του χωριού, τις πέντε γραφικές βρύσες κάτω από το πλατάνι της πλατείας, το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με το καμπαναριό που χτίστηκε στον 19ο αιώνα.
Xαρακτηριστικό είναι ότι στο ρολόι του, αντί για αριθμούς που δείχνουν τις ώρες, έχει τα γράμματα του ονόματος της κόρης του δωρητή από την Κωνσταντινούπολη, Ελένης Δ. Σιδέρη, το παλιό σχολείο, το οποίο σήμερα είναι μουσείο με πλούσιο υλικό από την Κατοχή, την Αντίσταση και την κατολίσθηση του 1963, το μνημείο των 13 ομήρων, που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς ως αντίποινα για τους δικούς τους που χάθηκαν σε ενέδρα του ΕΛΑΣ, μια ενέδρα που έχει θεωρηθεί ως η πρώτη πανευρωπαϊκά πράξη αντίστασης εναντίον του Φασισμού, και τη βρύση όπου ξεψύχησε ο Μάρκος Μπότσαρης μετά την τελευταία μάχη του στο Κεφαλόβρυσο.
Μάθετε περισσότερα για το Μικρό Χωριό ακολουθώντας τον εξωτερικό σύνδεσμο.
Το Καρπενήσι, όπως και όλος ο νομός, βρίσκεται σε ορεινή περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, πλούσια σε βλάστηση. Σε απόσταση 11 χλμ. βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί σε αρκετό βαθμό, τόσο στα γύρω χωριά όσο και μέσα στην πόλη, με πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων.
Η Ευρυτανία συνολικά, το Καρπενήσι ως βασικός προορισμός και η κοιλάδα του Καρπενησιώτη - κοιλάδα της Ποταμιάς προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές επιλογές για περιήγηση και εκδρομές με ορμητήριο το ξενοδοχείο μας, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου.
Επισκεφτείτε τα χωριά της Ποταμιάς, όπως το Μεγάλο χωριό και το Νέο Μικρό Χωριό αλλά και θρησκευτικά προσκυνήματα όπως το μοναστήρι του Προυσσού (Παναγιά η Προυσσιώτισσα).
Φυσικά διαδρομές με 4x4 και αυτοκίνητο και δραστηριότητες και δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, ορειβασία, ποδηλατο βουνού, rafting, kanoe kayak, ιππασία, αναρρίχηση.
Μάθετε περισσότερα για το Καρπενήσι και την Ευρυτανία ακολουθώντας τον εξωτερικό σύνδεσμο.
Ορεσίβιοι
Ο Κολοκοτρώνης έλεγε πως η Ελλάδα δεν χάνεται, γιατί έχει τρία κάστρα άπαρτα: τη Μάνη, τα Άγραφα και το Σούλι.
Όταν λέμε Άγραφα δεν εννοούμε βέβαια μόνο το ομώνυμο βουνό με τα λιγοστά χωριά του, δεν θα γινόταν καν ιστορικός λόγος για μια τόσο περιορισμένη περιοχή. Λέγοντας Άγραφα εννοούμε ολόκληρη την Ευρυτανία και την περιτυμφρήστεια περιοχή. Αυτά τα απρόσιτα μέρη αποκλήθηκαν έτσι, γιατί δεν ήταν καταγεγραμμένα στους φορολογικούς καταλόγους ούτε των Βυζαντινών ούτε των Οθωμανών. Δεν υπήρχε τόσο τρελός φοροεισπράκτορας να πάει σε εκείνον τον άγριο και δύσβατο τόπο να μπλέξει με τους ανεξάρτητους και ατίθασσους κατοίκους που κοινό τους γνώρισμα ήταν η αγάπη στα όπλα για λόγους επιβίωσης και το πιο φτωχό νοικοκυριό διέθετε τουλάχιστον ένα τουφέκι.
Σε αυτά τα βουνά σώθηκε η Ελλάδα.
Όπως γράφει για τους Έλληνες ορεσίβιους ο μέγιστος οξφορδιανός ιστορικός ArnoldToynbee «Μπορούσαν να διατηρήσουν την ελευθερία τους με το τίμημα να παραμείνουν φτωχοί, διαμένοντες σε φυσικά οχυρά όπου η οθωμανική κυβέρνηση δεν μπορούσε να ασκήσει την εξουσία της παρότι αυτά τα χριστιανικά άσυλα βρίσκονται μέσα στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».*
Τα βουνά για τον αμύητο είναι μια αυλή των θαυμάτων.
Έχουν δικούς τους νόμους και προτεραιότητες. Και οι ορεσίβιοι, παρά τη φτώχεια τους, αισθάνονται κάποια ανωτερότητα από τους αγρότες του κάμπου.
Η συνήθης κατάρα της μάνας προς την κόρη είναι «Μπα, π’ να παρ’ς καμπίσο». Που σημαίνει ότι θα ζήσει στη «λάκκα» με κάποιον υποδεέστερο και θα στερηθεί τα σπουδαία του βουνού, που συνοψίζονται στο κρύο νερό τον δροσερό αέρα και την ανεμπόδιστη θέα. Η κοπέλα το πρώτο που ρωτάει για τον υποψήφιο γαμπρό είναι «Κλέβ’; Καπνοσάκ’λα έχ;». Δηλαδή αν είναι ικανός να κλέψει για να τη ζήσει, και αν είναι αρκετά αρρενωπός ώστε να έχει τις καπνοσακκούλες του με τον λαθραίο καπνό για να στρίβει «τσιγάρες».
Ειδικά η Ευρυτανία είναι θαύμα της Φύσης.
Απομονωμένη και περίκλειστη από την αρχαιότητα και μέχρι πριν λίγα χρόνια που κατασκευάστηκε το τούνελ στον Τυμφρηστό΄ η μόνη είσοδος ήταν από τη Ράχη στα 1400μ. υψόμετρο. Όμως οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι της διαθέτουν μια εκπληκτική αρμονία που απαλύνει μέσα σου την αγριάδα του τοπίου, σου παίρνει τον φόβο και σε συμφιλιώνει με το μεγαλειώδες και το αρχέγονο. Στα χωριουδάκια και στα περάσματα εναλλάσσονται όλες οι αποχρώσεις του πράσινου και από παντού ακούς νερά να τρέχουν.
Η Ευρυτανία είναι σταθερά ανάμεσα στις 3-4 καθαρότερες περιοχές του πλανήτη με μηδενική μόλυνση. Θα είναι κρίμα για κάποιον που τον συγκινεί η ατόφια ανέγγιχτη Φύση να μην την έχει γνωρίσει.
*ArnoldToynbee «Οι Έλληνες και οι κληρονομιές τους» εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου.